Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

GMO-mentes repce vetőmagok

2011. szeptember 06.
GMO-mentes repce vetőmagok

Lezárult a repce vetőmagok vizsgálata a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szaklaboratóriumaiban, az ellenőrzésen nem találtak GMO-szennyezést egyetlen vetőmag mintában sem - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A hazai vetőmag-forgalmazást szabályozó miniszteri rendelet értelmében 2011. július 15-től az Európai Unióból érkező vetőmagok csak akkor hozhatók forgalomba Magyarországon, ha rendelkeznek az EU bármely tagállamának akkreditált laboratóriumában kiállított, GMO-mentességet igazoló nyilatkozattal

A GMO-szennyezettség maradéktalan kizárása érdekében az MgSzH – hatósági jogkörben eljárva – 10%-os mintavételi arány alkalmazásával 29 db mintát vett a behozott tételekből, és a vizsgálatokat akkreditált laboratóriumában 2011. szeptember 1-ig elvégezte. Az ellenőrzések mindegyike negatív eredménnyel zárult.

A kormány júliusban döntött arról, hogy határozottan fellép a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmagokat forgalmazó cégek ellen. A Vidékfejlesztési Minisztérium rekord gyorsasággal módosította a vetőmagokról szóló rendeletét, mely szerint minden GMO-szennyeződést tartalmazó vetőmag köztermesztésbe vonása, forgalomba hozatala jogszabálysértő. A GMO-szennyezéstől való mentességért magyarországi előállítású vetőmag esetén annak előállítója, más esetben az első magyarországi forgalomba hozója felel.

Forrás: Greenfo
 

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás