Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

Kistermelői és más útmutatók a VM Élelmiszerlánc honlapon

  2013-ban frissíve, a VM elkészítette a "Tájékoztató a kistermelők élelmiszer előállítással kapcsolatos lehetőségeiről" című útmutatót.

 

Kiknek kell Péntárgépet használni

  ABBAN AZ ESTEBEN, ha az adóalany SZÁMLAKIBOCSÁTÁSRÓL GONDOSKODIK, MENTESÜL A GÉPI kiállítású nyugtakibocsátási kötelezettség alól.  EZ A SZABÁLY TEVÉKENYSÉGI KŐRTŐL FÜGGETLENÜL ALKALMAZHATÓ. (A számla kötelező eleme a termék beszerzőjének és a vevőnek a NEVE, CÍME)

 

Értékesíthető-e az élő vizeinkből jogszerűen kifogott HAL?

Terepi tapasztalat során felmerült kérdésről, hogy értékesíthető-e pl. a Tiszából vagy Balatonból kifogott hal?

 

Nincs kitelepülési díj!

  Nem kell a kistermelőknek és a RENDEZVÉNY szervezőknek sem alkalmi rendezvényenként 14600 Ft kitelepülési hatósági díjat fizetni.

 

Útmutató a Magyar termék rendelethez

A Vidékfejlesztési Minisztérium elkészítette azt az útmutatót, amely megkönnyíti az élelmiszer-vállalkozások számára az eredetre, származásra történő utalásokkal kapcsolatos jelölési nehézségek kezelését. A  részletes magyarázat mindamellett, hogy megfogalmazza a felhasznált összetevőkkel kapcsolatos elvárásokat, az egyes összetevőkre vonatkozóan értelmezi az általános jelölési szabályokat is.

 

Magánlakóházi élelmiszerelőállítás Jó Higiéniai Gyakorlata AKTUALIZÁLVA 2012 dec.

  Elkészült a 2012-évi aktualizálása a  a "Zömében a saját gazdaság elsődleges termelésén alapuló értékesítés céljából kisléptékű magánházi élelmiszer előállítás és értékesítés, Jó Higiénia Gyakorlat útmutató" tervezetnek. A 2013 aktualizálást a tartósítószerek jelölésével egészítettük ki.
Benne: Kistermelői dokumentáció lista mintákkal, cimkézés, jelölés, higiéniai jó gyakorlat termékcsoportokként.

 

Helyi termelői piac jó higiéniai gyakorlat útmutató

A helyi termelői piacokra, mint a mozgó és/vagy ideiglenes előállító- és forgalmazó helyekre vonatkozó követelmények jó higiéniai gyakorlat útmutatója.

 

Helyi termelők, helyi termékek a rendezvényeken Kisokos kistermelőknek és rendezvényszervezőknek 2012. október

  2011. márciusában lett véglegesítve a Helyi termelők, helyi termékek a rendezvényeken - Kisokos kistermelőknek és rendezvényszervezőknek című útmutató. Azóta több jogszabály módosítás lépett életbe, melyet most összegyűjtöttünk.

 

A termelői borkimérés szabályozása

  2012-ben a jövedéki törvény módosulásával könnyített módon értékesíthetnek termelői borkimérést folytatók. Hatósági (NAV) állásfoglalás, VM tájékoztatás és a HEGYKÖZSÉGEK Nemzeti Tanácsa, Terméktanács tájékoztatóiból nyújtunk most útmutatót.

 

Változás a hatósági díjakban!

  A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH), illetve a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti, talajvédelmi, borászati, növénytermesztési, erdészeti, vadászati, halászati és tenyésztési hatósági, valamint mezőgazdasági igazgatási hatáskörébe tartozó, kérelemre indult eljárásaiért az 1. mellékletben meghatározott mértékű igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.

 

Tájékoztatás az élelmiszerlánc-felügyelet díjról és a díjszabás rendeletről

REGEMIDA hírlevél, a  Dél- Alföldi Élelmiszer Minőségbiztosítási Hálózat havi lapja sok hasznos információt tartalmaz. Sok segítséget nyújt az élelmiszerlánc-felügyeleti díj szabályainak értelmezésében is.

 

Kistermelői termékek cimkézése, jelölése

Az 52/2010 FVM rendlet a 6§-ban leírja a kistermelői termékek jelölésének módját, de  ha a kistermelő az általa előállított élelmiszert csomagoltan értékesíti a kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek, az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM rendeletben meghatározott jelölést alkalmaznia kell. Ezen együttes szabályokról adunk most útmutatót.

 

Piac üzemeltetés; Falusi és agroturisztikai szolgáltatók, és vendégasztal számlázása: TEÁOR

Folyamatosan gond, hogy a falusi vendégasztal és agroturisztikai szolgáltatók nem tudnak számlázni, vagy nem fogadják el számláikat, mert "nincs a tevékenységre TEÁOR". A kistermelői civil érdekképvislet tagjaként a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége megkérte a hival állásfoglalását, melyről ÚTMUTATÓT teszünk közzé.

 

Helyi Termelői Piacok könnyített higiéniai követelményei engedélyeztetésnél, működtetésnél

  Június 11-től hatályos az új, könnyített helyi termelői piacokra vonatkozó higiéniai jogszabály (51/2012. (VI. 8.) VM). Már nem kell vásárcsarnoki szintű engedélyeztetési dokumentáció, infrastruktúra a vidéki termelői piacokon!

Közre bocsájtjuk a könnyített Helyi Termelői Piac higiéniai előírásainak első olvasati útmutatóját.

 

Gyógynövények joganyaga

  Gyűjtés, feldolgozás, értékesítés...

Összegyűjtöttük a témára vonatkozó főbb jogszabályokat.

 

Falusi vendégasztal szolgáltatás

Táblázatunkban összehasonlítjuk a 2010 évtől hatályos kistermelői rendeletbe szükség szerűen (lehetőség szerint) átmentett vendégasztal szolgáltatás tudnivalóit, a már nem hatályos, az előző kormány idején megszüntetett (136/2007 korm. rendelet) vendégasztal szolgáltatás akkori lehetőségeivel, érintve némi kapcsolódó jogszabályokat.

 

Ki a kistermelő és hol értékesíthet?

  Tábláztaba foglaltan, termékféleségenként mutatjuk be, hogy a kistermelő hol, mit és hogyan értékesíthet. Az Útmutató a Védegylet Egyesület megbízásából a “Svájci és magyar alulról szerveződő civil szervezetek szövetsége az autonóm helyi gazdaságfejlesztés támogatására” pályázat keretében készült.

 

Útmutató Húskészítmények és egyes friss húsok, előkészített húsok jelölésének kérdései és helyes gyakorlata

  A Vidékfejlesztési Minisztérium 2010-ben készített, ma is sok hasznos tudnivalót tartalmazó útmutatója.

 

Zöld és Szociális Közbeszerzési Útmutató (EU)

Hasznos kézikönyv mindazoknak, akik beszerzéseik során figyelembe szeretnék venni a Környezeti, társadalmi fenntarthatóság szempontjait.

 

Zöldség, gyümölcs ellenörzésről, minősítésről, kereskedelemről

  A dinnyetermelők és a fogyasztók védelmében a VM módosította a gyümölcs-és zöldségellenőrzésről, valamint az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatalról szóló rendeleteket.

 

"Falusi szálláshely napraforgóval ” ÚJ védjegy július 01-től!

  A falusi szálláshelyek védjegyrendszerét a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, a kempingekét a Kempingek Szakmai Szövetsége, a fizető-vendéglátókét a Magánszállásadók Országos Szövetsége koordinálja 2011-től.

 

Bio szerlisták

Honlapunkon letölthető a Biokontroll Kft. és a Hungária Ökogarancia Kft. által kadott 2011-es Bio szerlista.

Használják egészséggel!

 

Alaptermék, elsődleges termelés, feldolgozatlan termék, feldolgozott termék 2011. 03. 14.

A kistermelői rendelet és számos jogszabály használja ezen fogalmakat, de csak kevesen tudják mit is jelentenek. Segítségül összegyűjtöttük ezen fogalmak gyakorlati megközelítésű értelmezését.

 

Magánlakóházi élelmiszerelőállítás Jó Higiéniai Gyakorlata

Elkészült a 2012-évi aktualizálása a  a "Zömében a saját gazdaság elsődleges termelésén alapuló értékesítés céljából kisléptékű magánházi élelmiszer előállítás és értékesítés, Jó Higiénia Gyakorlat útmutató" tervezetnek.
Benne: Kistermelői dokumentáció lista mintákkal, cimkézés, jelölés, higiéniai jó gyakorlat termékcsoportokként.

 

Őstermelői, Kistermelői adózás 2010 évről

A Dél-Alföldi Regionális Agrárkamarai Hírelvélben sok segítséget kaphatnak a 2010-es évi adóbevalláshoz. Szerkeszti a Bács-Kiskun, Békés, Csongrád Megyei Agrárkamara.

 

Helyi termékek, helyi termelők a rendezvényeken - Kisokos kistermelőknek és rendezvény szervezőknek

Az Accentre "Képességek a sikerért 2010" pályázati támogatásával megjelent a rendezvényekre való kitelepülés tudnivalóit, és a rendezvényszervezők, kistermelők teendőit leíró, hiánypótló kisokos.

Nyomda példány igénylése estén igényét jelezze az info@elotisza.hu email címen.

A kiadvány letölthatő PDF formátumban alább.

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás