Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

Tájékoztatás az élelmiszerlánc-felügyelet díjról és a díjszabás rendeletről

2012. augusztus 04.

REGEMIDA hírlevél, a  Dél- Alföldi Élelmiszer Minőségbiztosítási Hálózat havi lapja sok hasznos információt tartalmaz. Sok segítséget nyújt az élelmiszerlánc-felügyeleti díj szabályainak értelmezésében is.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevezetésének, és a díjszabás rendelet átalakításának célja az egyenletesebb közteherviselés.

Eddig a díjak nagyrészt a vágóhidakat terhelték, ugyanakkor más élelmiszeripari ágazatok terheltsége elenyésző volt. Ezen kívánt a Kormányzat változtatni.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/B. § alapján élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végző személyeknek és vállalkozásoknak 2012-től élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell fizetniük. A felügyeleti díj

alá tartozó tevékenységnek minősül:

– élelmiszer-termelési, tenyésztési, vagy kísérleti célból tartott állatok forgalmazása;

– élelmiszer-, vagy takarmány-termelési célból termesztett növény, vetőmag, növényi

termék, illetve a szaporító és ültetési anyag forgalmazása;

– élelmiszer előállítás, vagy forgalmazás, beleértve a vendéglátást és közétkeztetést;

– takarmány előállítás, vagy forgalmazás;

– állatgyógyászati készítmény és állatgyógyászati termék előállítása, vagy forgalmazása;

– növényvédőszer, termésnövelő anyag, vagy EK műtrágya előállítása, vagy forgalmazása;

– állati eredetű melléktermék kezelése, felhasználása, további feldolgozása, szállítása,

vagy az ezekből származó termék forgalomba hozatala;

– élő állat szállítást végző vállalkozás, továbbá élőállat-szállító járművek mosását és

fertőtlenítését végző hely, az idegen állományból származó állatok fogadására kiválasztott

elkülönítő (karantén), állatrakodó, gyűjtőállomás, kereskedői telep, etető-itató

állomás, pihentető állomás, állatvásár üzemeltetése;

– szaporítóanyag előállítása, vagy tárolása;

– növény-egészségügyi, állat-egészségügyi, élelmiszer-, vagy takarmányvizsgáló laboratórium üzemeltetése;

– állatok jelölésére szolgáló eszköz forgalmazása.

A felügyeleti díj bevallásának és megfizetésének szabályait a 40/2012 (IV. 27.) VM rendelet tartalmazza.

A felügyeleti díj bevallási határideje 2012. május 31. A Hivatal 2012. június 30-ig – mulasztási bírság kivetése nélkül – elfogadta az élelmiszerlánc-felügyeleti díj kapcsán beküldött bevallásokat, illetve ugyanezen időpontig lehetőséget biztosított a már beküldött bevallások módosítására is.

A július 31-ei befizetési határidő azonban nem módosult.

A bevallást elektronikus úton kell teljesíteni, amelynek használatához a bevallásra kötelezett, vagy annak meghatalmazottja részéről ügyfélkapus regisztráció szükséges. Az ügyfélkapus rendszer aktiválását bármelyik okmányirodában, kormányhivatali és adóhatósági ügyfélszolgálaton és a külképviseleteken személyesen lehet kezdeményezni, részletesebb információ a Kormányzati portálon (www.magyarorszag.hu) található.

A bevallási felület a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján (www.nebih.gov.hu) elérhető, ahol megtalálható az ahhoz készült kitöltési segédlet (http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/felugyeleti_dij_bevallas.html), valamint további információk (http://www.nebih.gov.hu//kapcsolatfelvetel/gyik/felugyeleti_dij) is.

További információért keresse fel a NÉBI H honlapját, kérdéseivel forduljon a NÉBI H ügyfélszolgálatához a 06-1/336-9024 telefonszámon, vagy küldje meg azokat a felugyeletidij@nebih.gov.hu elektronikus levélcímre.

Tekintettel arra, hogy a megadott telefonszám nagyon leterhelt, célszerűbb a kérdéseket a megadott elektronikus levélcímre elküldeni, ez esetben a válaszokat is írásban kapja meg az érdeklődő.

A Csongrád megyei Kormányhivatal honlapján www.csmkh.hu a Hivatali Tájékoztatóban ugyancsak találnak információt az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról..

2012.07.02.-án megjelent a 63/2012 (VII .2) VM rendelet az új díjszabásokról. A rendelet állategészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó része 2012.08.01-vel lép hatályba. A rendelet több díjtételt megszüntetett, nem kell fizetni pl. a belföldi állatszállításokért, és több engedélyezési, illetve nyilvántartásba vételi eljárásért. Jelentősen csökkent a húsvizsgálatért fizetendő díjak összege, csak az Európai Unió által meghatározott minimumdíjat kell fizetni. A rendelet a teljes élelmiszerláncra vonatkozólag határoz meg díjakat, megjelenésével több díjtétel rendelet is visszavonásra került.

Az egyéb jogszabályokban meghatározott, még érvényben levő díjak azonban nem változtak.

A REGEMIDA hírlevél letölthető a kapcsolódó állományból.

 

Kapcsolódó állományok

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás