Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

Értékesíthető-e az élő vizeinkből jogszerűen kifogott HAL?

2013. február 25.

Terepi tapasztalat során felmerült kérdésről, hogy értékesíthető-e pl. a Tiszából vagy Balatonból kifogott hal?

Kérdés:

Kistermelő, amennyiben regisztrálva van/regisztrál, falusi vendégasztallal is foglalkozik/foglalkozna, akkor jogosult a gyűjtött alaptermékekből is (pl. csipkebogyó, bodza…) termék előállításra és értékesítésre (egyéb szükséges dokumentációk meglétével). Ez azt gondolom egyértelmű. Ami nem egyértelmű, az az, hogy ha jogosult horgász tevékenységet (vizsgával, horgászigazolvánnnyal rendelkezik) végezni, pl. a Tiszán, Tisza-tavon, akkor a horgászigazolvány alapján a kifogott halat ő falusi vendégasztal keretében halételként értékesítheti? (Halászlé, sült hal…)

a) A falusi szállásadók kiváltanák a kistermelőit, ha ezt lehet, de nekik azt mondják, hogy az ily módon kifogott hal nem értékesíthető.

A Halászati Törvényben nem találtam olyat, hogy ezt tiltaná a törvény. A Horgászjegyen/igazolványban tudtommal nem lehet ilyen állítás, hogy kereskedelmi forgalomba nem hozható.

Kistermelői rendelet szerint (52/2010 FVM) lehet értékesíteni évi 6000 kg halat. .

A horgász igazolványokon rendelkeznek a halászati jogosultak arról, hogy a hal nem értékesítő. Teszik mindezt annak ellenére, hogy a halászati trv. erről nem rendelkezik (a halászati törvény nem tiltja), de azt engedi a törvény, hogy a Felügyelő Bizottsággal engedélyeztessenek szigorúbb (így ezt is) előírást.
http://www.balatonihalgazdalkodas.hu/jogszabalyok#horgaszrend
26.  A horgászzsákmány eladása, gazdasági jellegű cseréje SZIGORÚAN TILOS!

 

Válasz:

A horgászzsákmány értékesítésére vonatkozó kérdésére a VM Erdészeti Halászati és Vadászati Főosztályától kaptunk tájékoztatást, amely szerint bár törvény nem mondja ki a horgászzsákmány értékesítésének tilalmát, a helyi horgászrendben rendelkezhetnek ilyen tilalmakról. A halászatról és a horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvényben (Hhtv.), valamint a Hhtv. végrehajtásáról rendelkező 78/1997. (XI. 4.) FM rendeletben nincs szabályozás a horgászzsákmány eladására vonatkozóan.

A vizek különböző méretűek és adottságúak ezért a vízhasznosítók a helyi viszonyoknak megfelelően további részletességgel szabályozzák helyi horgászrendek keretén belül a horgászatot. A helyi horgászrendek a használható horgászkészségeket, az alkalmazott módszereket és fogható mennyiségeket, a horgászat más feltételeit is szigorúbban szabályozhatják (pl. horgászzsákmány eladásának tiltása) a hatályos jogszabályoknál, valamint a MOHOSZ Országos Horgászrendjénél.

A Hhtv. 22. § (8) bekezdés e) pontja alapján a területi engedélyt a jogosult köteles nevének, címének feltüntetésével írásba foglalni, és abban meg kell jelölnie az e törvényben előírt tilalmak, és korlátozások alapján az általa megállapított fogási tilalmat és korlátozást. Az adott vízterületre érvényes területi engedélyt megvásárló/kiváltó horgász aláírásával elismeri és magára nézve kötelezőnek tartja a hatályos helyi horgászrendben foglaltakat.

Az Útmutató 2012. decemberi frissítését a módosult jogszabályoknak megfelelően a Védegylet Egyesület megbízásából a “Svájci és magyar alulról szerveződő civil szervezetek szövetsége az autonóm helyi gazdaságfejlesztés támogatására” pályázat keretében készült.

 

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás