Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

Pannonhalmi Nyilatkozat – Összefogás a fenntartható vidékfejlesztésért

2011. szeptember 29.
Pannonhalmi Nyilatkozat – Összefogás a fenntartható vidékfejlesztésért

Téma: A helyi piacra kerülő helyi termékek, a közétkeztetés, a megújuló gyümölcskultúrák és a gyógynövénytermesztés változó feltételei. A tanácskozáson részt vett Szabadkai Andrea, elnökségi tagunk.

Vidékfejlesztési Minisztérium és a Pannonhalmi Bencés Főapátság támogatásával – a fenntartható vidékfejlesztés kérdéseiről rendeztek tanácskozást szeptember 16-17-én Győrött és Pannonhalmán. A résztvevők közös munkával készítették el a konkrét feladatokat tartalmazó nyilatkozatukat, melyben rámutattak: a táj és a biológiai sokféleség védelme megköveteli, hogy a helyi közösségek hozzájussanak a tényleges önrendelkezés feltételeihez.

„Rendkívül fontosak a helyi gazdaságot és helyi társadalmat egyszerre erősítő, támogató kezdeményezések” – mondta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára. Ángyán József szerint örvendetes az az igény, hogy a helyi gazdaságot – a helyi haszonnövény- és haszonállat-fajták előtérbe helyezésével – helyezzék vissza saját biológiai alapjaira. Az államtitkár megelégedését fejezte ki, hogy a Pannonhalmi Nyilatkozat támogatja a Kormány 2020-ig kitekintő Nemzeti Vidékstratégiáját. „A Vidékfejlesztési Minisztérium hasznosítani fogja a Vidékstratégia nemzeti programjainak megindításánál a nyilatkozatban foglalt javaslatokat, s e programok megvalósításában számít a civil társadalom és a történelmi egyházak –mással nem pótolható – részvételére és támogatására.” – mondta végül az államtitkár.

A Pannonhalmi Nyilatkozat aláírói egyetértenek abban, hogy fenntarthatónak csakis az erőforrásait megőrző, illetve gyarapító fejlődés nevezhető. A magyar vidéket ennek éppen az ellenkezője jellemezte az elmúlt két évtizedben: a teljesítmény romlott, miközben a természeti és emberi erőforrások fogyatkozása példátlan méreteket öltött. Napjainkra az emberhez méltó élet természeti feltételei végveszélybe kerültek. „Újra kell gondolni hol élünk, hogyan és miből. Mindez többé nem technikai kérdés, hanem erkölcsi: földi otthonunk, utódaink jövője múlhat a válaszon.” – mutat rá a Pannonhalmi Nyilatkozat, amely szerint elengedhetetlenül szükség van a saját erőforrások fenntartható használatát ösztönző gazdaságpolitikára.

A kétnapos konzultáción a helyi piacra kerülő helyi termékkel, a közétkeztetéssel, a megújuló gyümölcskultúrákkal és a gyógynövénytermesztés változó feltételeivel foglalkoztak a résztvevők, akik szerint az alábbi intézkedésekre, mint az ökológiai rendszerváltozás első lépéseire mindenképpen szükség van a célok eléréséhez:

rövidüljön le a termelő és a fogyasztó közti távolság, szükség van piacépítésre és arra, hogy a helyi termék jelenjék meg a helyi boltokban;

a közétkeztetésben részesítsék előnyben a helyi forrásból származó egészséges táplálékot, terményt;

a Nemzeti Földalap földbérleti pályázatainál élvezzenek előnyt a helyben lakók és a családi gazdaságok;

a fenntartható kezdeményezések és a helyi közösségépítés kulcsszereplője a települési önkormányzat legyen – a közigazgatási reform ne fossza meg a falvakat önkormányzatuktól;

számolják fel a kisléptékű mezőgazdasági vállalkozást (termelést, feldolgozást, értékesítést) ellehetetlenítő jogi akadályokat;

a közétkeztetést vonják ki a jelenlegi közbeszerzési törvény hatálya alól;

 létesüljenek országszerte gyűjteményes kertek, amelyek segítenek megőrizni és hasznosítani a pannon ökorégió páratlan, de pusztuló gyümölcsfa-fajtagazdagságát;

a gyógyszernek nem minősülő gyógynövény-készítmények helyzete szilárduljon meg a jogszabályok módosításával, különös tekintettel a kisléptékű termelésre és forgalmazásra.

A sajtótájékoztatón elhangzottak, és a NYILATKOZAT TELJES SZÖVEGE letölthető: www.jno.hu

 

Kapcsolódó állományok

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás