Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

Civil fellépés Paks 2 terve ellen

2014. január 26.
Civil fellépés Paks 2 terve ellen

Hat zöld szervezet - az Energiaklub, a Greenpeace, az LMCS, a Védegylet, az MTVSZ és a Paks Vobiscum? konferencia szervezői - nyílt levelet intéztek az Országgyűlés tagjaihoz, hogy ne fogadják el a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos moszkvai megállapodást. A levélhez várják az állampolgárok és a civil szervezetek csatlakozását. A szervezetek február 1-jén, 15.30-tól tiltakozó demonstrációt tartanak Budapesten, a József Nádor téren.

Akkor van egy cseppnyi esélyünk, hogy az aláírásgyűjtést komolyan vegye a Parlament, ha sok tízezer ember küld elektronikus levelet a február 3-i ülés előtt.

KÉRJÜK, HOGY AZ ALÁBBI FELHÍVÁST KÜLDJÉTEK SZÉT TAGJAITOKNAK, ISMERŐSEITEKNEK, ÉS SZEMÉLYESEN IS BIZTASSÁTOK ŐKET A LEVÉLKÜLDÉSRE!

S, hogy ne csak e-mailen győződjenek meg a képviselők, hogy sokan akarjuk, hogy ne történjen meg a paksi bővítés:

GYERTEK EL FEBRUÁR 1-JÉN, 15.30-RA BUDAPESTRE, A JÓZSEF NÁDOR TÉRRE, AHOL A CIVIL ZÖLD SZERVEZETEK DEMONSTRÁCIÓT TARTANAK AZ ÜGYBEN!

Ha majd 40 év múlva unokád megkérdezi: 'hol voltál Nagyi/Nagyapa, amikor az életemet eladta a Kormányod?' - mit fogsz válaszolni neki? Hogy, otthon ültem, mert hideg volt a +5 fokos tél?

Brrrr.. még viccnek is rossz. 


ÁLLÍTSUK MEG A PÉNZFALÓ PAKS 2 TERVÉT!

A magyar kormány január 13-án elkötelezte az országot Paks bővítése, és egy 30 éves futamidejű, minimum 4000 milliárd forintos beruházás mellett. Ez a döntés jogtalanul, megalapozatlanul, teljes titokban született. 2009 óta egyszer sem hoztak nyilvánosságra meggyőző bizonyítékokat arra, hogy ez lenne a legjobb megoldás Magyarország számára.

Még az egyébként atomenergia-párti szakértők közt is sokan felháborítónak tartják ezt az egyoldalú, erőltetett döntést.

CSATLAKOZZ, ÉS ÜZENJ AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐKNEK!

A szerződés akkor lép életbe, ha a parlament azt megszavazza. Tudassuk a képviselőkkel, hogy nem értünk egyet az eljárás módjával, és hogy részt akarunk venni a minket érintő döntésekben. Paks 2-ről nem hozható döntés, amíg társadalmi megegyezés nem alakul ki az ügyben.

AZ ÜGY EGYIK LEGFONTOSABB LÉPÉSE, A PARLAMENTI SZAVAZÁS AKÁR MÁR FEBRUÁR 3-ÁN IS MEGTÖRTÉNHET.

  • Írj levelet (levél tervezet alább) a képviselőknek a következő oldalon: www.pakskontroll.hu
  • Gyere el a paksi bővítés elleni pártpolitika-mentes, civil demonstrációra február elsején 15 órakor Budapestre, a József nádor térre!

https://www.facebook.com/events/425548587576916/?ref_newsfeed_story_type=regular

TERJESZD EMAIL-BE ÉS FACEBOOKON AZ ESEMÉNY ÉS AZ ALÁÍRÓ HONLAP LINKJÉT!

Mit gondolsz, Rajtad kívül ki akadályozhatja meg ezt a tragikus lépést?


 
A civil szervezetek levelének szövege:

TISZTELT ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ!

A magyar kormány Moszkvában megállapodást írt alá egy újabb atomerőmű megépítéséről. A szerződés immár nem csak egyes családokat, hanem az egész országot kényszeríti bele egy kétes kimenetelű devizahitel-ügyletbe. Ha ez megvalósul, a magyar energiapolitika az évszázad végéignem térhet le arról a kényszerpályáról, amelyet a kormány kijelöl számára. A jövő nemzedékek sorsát megpecsételő döntés úgy kerül az országgyűlés elé, hogy ahhoz nem kérték ki a társadalom jóváhagyását.

A közvélemény elől - és Ön elől is - elhallgatták, hogy - az új paksi atomerőmű minden idők legdrágább hazai beruházása lenne, legalább 4000 milliárd forintba kerül, amelyhez hozzáadódik a járulékos létesítmények ezermilliárdos költsége;

  • a két új reaktor tovább növelné Magyarország egyoldalú orosz energiafüggőségét;
  • az olcsó paksi áram mítosz csupán: a beruházás csak a jelenleginél lényegesen magasabb energiaárak mellett térülne meg, tehát az energia ára és/vagy az adóterhek biztosan emelkednek;
  • a sokat hangoztatott nukleáris reneszánsszal ellentétben a kezelhetetlen és vállalhatatlanul súlyos kockázatok a fukusimai katasztrófa óta az uniós országok többségét elriasztják új atomerőművek építésétől, mások pedig bezárják a régieket;
  • a beruházás miatt nem lesz pénz az energiarendszer korszerűsítésére, hiszen a hatékonyságjavítás, a takarékossági intézkedések, az egyre olcsóbbá váló megújuló források fokozott bevonása helyett az energiatermelés legveszélyesebb és legdrágább módjára költenénk.

Így mindaz, amit a felelősen gondolkodó állampolgárok annak idején a rendszerváltozástól reméltek - az ország függetlensége Moszkvától, a tiszta és biztonságos környezet, az áttérés a fenntartható alapokon nyugvó gazdálkodásra - áldozatul esne a politikai és műszaki megalomániának.

Arra kérjük Önt, hogy ne adja beleegyezését az atomerőmű építéséről szóló államközi szerződéshez. Sietségre semmi ok, a hivatalos álláspont szerint a legöregebb paksi blokk 2032-ig termelhet. Az elhamarkodott döntés csak nehezen kezelhető túltermelési, szabályozási és értékesítési gondokat okozna a következő évtizedben. Az energetika rohamos fejlődése évről évre új helyzetet teremt a természeti erőforrások fenntartható és költséghatékony használata terén, melynek előnyeit egy elhamarkodott döntés esetében nem élvezhetnénk.

Tisztelt Képviselő! Mérlegelje a vállalkozás veszélyeit, és történelmi felelőssége tudatában mondjon rá nemet! Kérjük, ne feledje, az ország függetlensége, jövendő biztonságunk és jólétünk múlik az Ön döntésén!

Budapest, 2014. január 23.

ALÁÍRÓK:

Ámon Ada, igazgató - Energiaklub Szakpolitikai Intézet Módszertani Központ
Szegfalvi Zsolt, ügyvezető igazgató - Greenpeace Magyarország
Lukács András, elnök - Levegő Munkacsoport
Farkas István, ügyvezető elnök - Magyar Természetvédők Szövetsége
Lányi András, egyetemi docens - Paks vobiscum?
Boda Zsolt, szóvivő - Védegylet
............................. (Ön/Te)

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás