Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

AKG BLÖFF avagy fajtamegőrzés a toronyból

2011. május 02.

Agrár Környezet Gazdálkodás (AKG). A sokféleséggel büszkélkedhető hagyományos gazdálkodás talán a leg környezet és emberbarátabb, mégsem ezt ösztönzik, SŐT...

Vannak ismerőseim, akik ennek a 3 betűnek a hallatán (AKG) vagy eltorzult arccal remegni kezdenek (s nyiladozik a bicska a zsebükben) vagy sikoltozva elmenekülnek. Most már én is tudom miért.... Csak nem értem, hogyan lehet egy nemes és valóban jó szándékú  kezdeményezésből, mint amilyen az Agrár Környezetgazdálkodási támogatás, agyafúrtan egy rémálmot  kihozni.  Nos, a saját történetem:

A „hagyományos gyümölcstermesztés” célprogramban indultam 4.8 ha hektáros területtel, s 2009 szeptemberében megkaptam a határozatot, hogy el is nyertem. Akkor még magam is módfelett örültem. Ezen örömöm azonban az eltelt idő arányában vészesen párolgott. Első meglepetésem akkor adódott, mikor kiderült, hogy mi az a „gazdálkodási napló”, amit vezetnem kell. A kérdések jelentős részét értelmezni sem tudtam, nemhogy megválaszolni (s ezt kellene vezetnie Józsi bácsinak, meg Juliska néninek is....). A következő „kellemes” élmény a kötelező talajvizsgálat a minősített laborban, elvileg 5 hektáronként 1 vizsgálat kell, ám az én 4.8 hektáromra  furmányos okok miatt mégis hármat kellett végezni. A kötelezően kihelyezendő madárodukon annyira nem is akadtam ki (pedig van elég odvas „Természetes odum”), csak az előírt milliméterre behatárolt méretezésen pöccentem be kissé (azóta több vörösbegyet, cinkét láttam akik vonalzóval  a hónuk alatt repkedtek szállás után kutatva...).

Majd jött a szintén kötelező MEPAR vizsgálat, ami a területem kiméretését (GPS koordináták) jelenti saját költségemen, persze. S nem is sejtettem akkor még tavasz tájékán, hogy a fekete leves csak ezután jön. Május közepéig be kellett nyújtani a területalapú támogatás kifizetése iránti kérelmet együtt az AKG-ssal. S kiderült, hogy az AKG-s  adatok bevitelét nem támogatja  a számítógépes rendszer, csak jóval kisebbet fogad el (3.5 ha-t). Merthogy a gyep művelési ágú földjeimből a kisebb gyümölcsös foltokat (valójában ezekre nyújtottam be a  célprogramot...) úgymond kifényképezte a műhold!!  A 22-es csapdája:  egyrészről a gyümölcsligetek miatt indultam az AKG-ban, másrészt pont a fás részeket buktam el a gyep művelési ág miatt.   Ezáltal az  eredetileg 4.8 ha-al elfogadott AKG-s területem 3.5 ha-ra csökkent...

S jött a szeptember, már kissé fásult voltam az előző élmények miatt. De még nem volt vége: értesítést kaptam, hogy menjek el a tőlünk 50 km-re fekvő kisvárosba a kötelező 2 napos AKG-s képzésre, ami ingyenes de 20 ezer Ft-ot be kell fizetni (majd egyszer visszaigényelhetem s mire az eurót bevezetik tán vissza is kapom). Mivel az ottalvás nem jöhetett szóba ezért 4x50 km-es autókázást igényelt még pluszban az ingyenes képzés... Hab a tortán, hogy a két nap folyamán összesen kb. 1 órát fordítottak a képzésre (egy olyan anyagot vetítettek ki, ami mint segédlet, amúgy is meg volt), pár órát adminisztrációra s 20 percet a végén a minősítő tesztre, aminek a válaszait lediktálták, nehogy hibázzunk...Hibázni könnyű lett volna, mivel egyetlen tesztkérdés sem volt a 20 között, amiről a tanfolyamon szó volt!!! (A Központi teszt összes kérdése EU-s agrár, és hazai MVH-s szervezeti felépítésről, adminisztrációs kérdésekről szólt!!!!)

Ha a betakarítási munkálatok őszi hajrája nem lett volna elég, jött az újabb fricska: egy szép napon telefonon hívtak az MVH-tól (csak egy betűt kéne kicserélni...) azzal a „jó hírrel”, hogy másnap jönnek ellenőrizni, gazdálkodási naplót, tápanyaggazdálkodási tervet, területkoordinátákat stb. S tényleg jöttek: aranyosak, kedvesek voltak de mire elmentek újabb fél hektárral csökkent a bevitt területem... (ugyanis a kb. kétezer m2-es búzaföldecskémre – ami szintén gyümölcsfákkal van körbevéve – azt találták ki, hogy az szántó s így nem indulhat a „Hagyományos gyümölcstermesztés célprogramban.  Persze az is érdekes, hogy a kétezer m2-es szántóból hogyan lett 0.5 ha levonás...) Azóta rendszeres levelezésben vagyok az mvh-val, hogy ugyan  mondják már meg, hol van ez leírva, hogy szántó nem lehet, mert én nem találom a kiírásban. A konkrét passzust eddig még nem jelölték meg a válaszaikban, csak az jön mindig, hogy nem és nem. Mellesleg csakis e-mailben értekeznek, s a feladóként mindig ez szerepel: nevalaszoljon@.....

Most november van, pénz még a távolban (de tőlem már kiszedtek 60-70 ezer Ft-ot), s most be kellett adni elektronikusan is a gazdálkodási napló bizonyos részeit. Az ügyfélkapun át. Ügyfélkaput a megyeszékhelyen tudsz nyitni. Ha nem nyújtod be vagy hibás, akkor levonnak 30%-ot. Ha nincs tápanyagazdálkodási terved azért is levonnak 30%-ot, ha június 15-e előtt kaszálsz akkor is 30%.....  Szóval adtak is meg nem is. Pontosan eddig még semmit. (Lehet, hogy ha rábukkannak erre a cikkecskére, azért is levonnak 10-20 %-ot...)

Konklúzió számomra: Ez is egy megoldandó feladat lehet az új vezetésnek, hogy az eredeti eszmének megfelelő mederbe tereljék az AKG-t: egyszerű legyen, teljesíthető és ösztönözzön!!! Nem kell végtelen papírhegyeket produkálni, egyetlen képzett szakértő elegendő ahhoz, hogy eldöntse csalni akar-e a gazda vagy valóban a szelíd gazdálkodást folytatja.

                                                                          Zaja Péter

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás