Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

Agrár HITE(L)GETÉS 2011.

2011. május 17.

  "...ez a hitel tulajdonképpen nem létezik. Csak azért írták ki, hogy a fiatal gazdálkodók nehogy azt mondhassák hogy Ök. nem juthatnak hitel támogatáshoz. Aztán beadják a hitelkérelmet, mi meg szépen elutasítjuk.”

Az alábbiakban szeretném leírni meglepő tapasztalatomat az államilag támogatott MFB agrár hitelekkel kapcsolatosan.

Az MFB hitel programját a www.mfb.hu oldalról letöltve képességeim szerint megpróbáltam minél jobban értelmezni, és örömmel láttam hogy
· a hitelcél megfelel az én terveimnek
· Őstermelő vagyok
· Rendelkezem szakirányú végzettséggel és gyakorlattal
· Az egyéb kiírási feltételeknek is megfelelek

Terveim szerint komplex családi gazdasággá fejleszteném edigi gazdálkodásomat. Jelenleg is rendelkezek vásárlói körrel, így tudom az érdeklődés a termékekre megvan, sőt gyakorlatilag keresleti a piac. Sajnos az önrész bajos dolog, ha nem így lenne valószínűleg nem mezőgazdálkodással foglalkozó őstermelő lennék. De erre ott van a vidékfejlesztési minisztérium pályázata.
Így azt gondoltam hogy mint ahogyan azt hallani lehet az MFB hiteleit és a pályázatot összeillesztve sikeres beruházást tudnék megvalósítani.
A szükséges előkészületek után, (üzleti terv elkészítése, piackutatás stb.) az MFB oldaláról elérhető közvetítő pénzintézetekkel, szám szerint tizeneggyel (Budapest Bank, CIB Bank, Erste Bank, FHB, KDB, K&H, Volksbank, MKB, OTP, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank) felvettem a kapcsolatot.
E-mailes megkeresésre, mivel több bank oldalán nem volt illetve nem találtam a konstrukciót tájékoztattak hogy erről a hitelről csak személyesen tudnak tájékoztatást adni.
Így nyakamba vettem a várost és szépen sorba bementem a fenti bankok fiókjaiba.
Az itt kapott információ megegyező volt, miszerint:
· Őstermelő adóbevallását nem tudják értékelni mivel nem vállalkozóit ad be, így őstermelőnek nem hiteleznek
· Ha egyéni vállalkozó, vagy cég lennék akkor több év magas adózót bevételt kéne felmutatnom, hogy hitelt kaphassak
· Induló mezőgazdasági vállalkozást gyakorlatilag egyáltalán nem hiteleznek, kár is beadnom a hitelkérelmet mert nulla az esélyem

Érdemes megjegyezni, hogyha cég vagy egyéni vállalkozóként több éves adózott bevételt tudnék felmutatni, amire már elméletileg hitelt kaphatnék akkor nem vagyom jogosult a fiatal gazda minősségre.
Én most úgy látom ezt a helyzetet, hogy egy 22 csapdája.
Nincs pénzem, hogy elindítsam a saját gazdaságomat, ezért hitelt próbálok szerezni. De mivel nincs pénzem vagy gazdaságom ami a fedezet lehetne ezért nem kapok hitelt.

Az egyik ügyintéző nagyon kedvesen úgy foglalta össze a hitelt, amikor látta hogy mennyire el vagyok keseredve:
„ Nem kell elkeseredni, ez a hitel tulajdonképpen nem létezik. Csak azért írta ki a kormány, hogy a fiatal gazdálkodók nehogy azt mondhassák hogy Ök. nem juthatnak hitel támogatáshoz. Aztán beadják a hitelkérelmet, mi meg szépen elutasítjuk.”

Más is ellenőrizte már a leírtakat, s még durvább, bántóbb eseteket talált.

" A mára igen beszűkült „Birtokfejlesztési hitel” (17/2007. (III.23) FVM) lenne hivatott a földvásárláshoz, birtok kialakításhoz segíteni az induló gazdát. Sajnos a rendelet gyakorlatilag kizárja a fiatal gazdákat.
Mindemellett a befektetési tehát spekulatív haszonszerzéssel, és nem a föld megmunkálására való céllal több hitelintézet illetve közvetítő biztatja a „vagyonosabb városi lakosokat”.

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás