Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

Termelői piacok - a jogszabálymódosítás véleményezése

2011. július 21.

  Az észrevételeket az NGM a tamasne.koncse@ngm.gov.hu e-mail címre várja 2011. 08. 24-ig. A SZÖVET véleménye a cikk alján olvasható.

A véleményezendő TERVEZET LETÖLTHETŐ itt:

Legfontosabb meglátásunk, hogy nem jó a helyi termelői piac fogalom definíciója!)

Olyan törvény- és kormányrendelet-módosítást készített elő a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely szerint jövő évtől termelői piacok létesülhetnének, működésüket nem kötnék engedélyhez, csupán bejelentési kötelezettséghez. A törvény- és rendelettervezet augusztus 24-ig véleményezhető, a szabályváltozások jövő januártól lépnének életbe.

A Kormány.hu portálon elérhető az NGM törvény- és kormányrendelet tervezete, amely szerint módosulna a kereskedelemről szóló törvény és a vásárokról, a piacokról szóló 2009-es kormányrendelet.

A törvénymódosítás értelmében vásár, valamint piac - kivéve a helyi termelői piacot - a kereskedelmi hatóság által kiadott vásár-, illetve piacüzemeltetési engedély birtokában üzemeltethető, de a helyi termelői piacok működésének elégséges feltétele, ha bejelentik őket a kereskedelmi hatóságnak, amely nyilvántartást vezet róluk.

A törvénymódosítás tervezetét rendelettervezet egészíti ki, eszerint a helyi termelői piac olyan állandó vagy időszakos jelleggel működő piac, amelyen a piac 40 kilométeres körzetében lévő kistermelők értékesítik termékeiket.

A kormányrendeletben rögzítenék azt is, hogy a helyi termelői piac üzemeltetésére irányuló szándékot a fenntartónak a piac helye szerint illetékes települési jegyzőnél kell bejelenteni, aki a bejelentés másolatát a nyilvántartásba vételt követően a nyilvántartási számmal együtt megküldi a fogyasztóvédelmi hatóságnak és az illetékes rendőrkapitányságnak.

Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára korábban az MTI-nek azt mondta: az áru útját le kell rövidíteni a termelő és a fogyasztó között, mivel a termék utaztatása jelentősen megdrágítja az árát. Emellett az élelmiszer-kereskedelem megszervezését úgy célszerű elvégezni, hogy a helyben termelt árukat elsősorban a helyiek fogyasszák el, és csak a többletet szállítsák távolabbra.

(Forrás: Origo, MTI)

 

Kapcsolódó állományok

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás