Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

Halas bicska, bicskák, kések

Védjeggyel rendelkezik: IGEN
 

A Halas bicska eredete
A szegedi késesség a Sziráky-család által vált országos hírű különlegességgé. Ismertté a halbicska tette, melynek készítése a család nevével forrt össze. Az a halbicska, amelyről Mikszáth Kálmán egyik legklasszikusabb novelláját költötte: Milyen a magyar iparos?
A családi hagyományok szerint a műhelyt 1825 táján Sziráky Mátyás nyitotta meg. Fia Sziráky József (1832-1899), Mikszáth Kálmán novellahőse örökölte a mesterséget. Nevéhez fűződik a halbicska megteremtése, amely Szeged iránti tiszteletből készült. A hagyomány a bicska kialakulásáról a következőket őrzi: A szegedi árvíz emlékére, Szeged tiszteletére alakult ki ez a forma Tisza Lajos ötlete alapján, hiszen mi jelképezné jobban a vizet és a várost, mint egy vízben úszó, illetve kiugró csillámló hal. Tisza Lajos - aki a grófi címet “szegedi” jelzővel az árvíz alatt és utána végzett munkásságáért érdemelte ki - remekbe készült halbicskát kapott a mestertől. Erre a bicskára a párizsi és brüsszeli világkiállításokon, a mester különdíjat kapott.
Irodalmi vonatkozásban szinte a legtöbbet emlegetett bicskafajtánk, hiszen Mikszáth novellák (aki abban az időben volt újságíró Szegeden), illetve Móricz Zsigmond regénye (Légy jó mindhalálig) is megemlékezik erről a bicskafajtáról. A XIX.szd. végén, ill. a XX. szd. elején, főleg a gyöngyház berakásos fajtája, státusz szimbólum a magyar ember számára. Készült olcsóbb kivitelben is, ez fémborításos markolatú halbicska volt.

 
Mérték: 0
Mértékegység:
 
 
Termékkategória: Kézműves termék
Alkategória: Fém tárgyak, ajándékok, Kések, bicskák

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás