Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

FOGYASZTÓVÉDELMI KONZULTÁCIÓ

2011. július 15.
FOGYASZTÓVÉDELMI KONZULTÁCIÓ

2011-1014. évekre vonatkozó új Fogyasztóvédelmi Stratégia vitairat. A Nemzetgazdasági Minisztérium augusztus 10-ig várja a véleményeket.

A SZÖVET véleményét csatolva a cikk végén olvashatja.

  • A konzultáció célja

A közzétett kérdőíven keresztül a hatóság a fogyasztók véleményére kíváncsi a legkülönbözőbb kérdésekben. A válaszokból készített értékelés adalékul szolgál

-    a Fogyasztóvédelmi Stratégiában megfogalmazott javaslatokhoz,

- a szükségesnek vélt jogszabály-módosítások lehetséges tartalmához,

-      a hatóság jogalkalmazási politikájának alakításához, valamint

-      a jövő évi ellenőrzési program tartalmához.

A kérdőív olyan kérdéseket is érint, amelyek a jövőbeni fogyasztóvédelmi politika tartalmára vonatkozó vitairatban is szerepelnek, a hatóság azonban úgy véli, hogy az egyedi fogyasztók véleményét könnyebb kérdésfeltevés formájában kikérni. Egy vitairat kérdések nélküli véleményezése inkább a szakmai és civil szervezetek profiljába tartozik.

  • A kérdőív tartalma

A konzultációs kérdőívre adott válaszokon keresztül a fogyasztók számos területtel összefüggésben fejthetik ki a véleményüket, vagy az egyik lehetséges válasz megjelölésével, vagy írásban, terjedelmi korlátok nélkül, akár egyedi esetek leírásával illusztrálva a kérdéssel érintett problémakört. A kérdések között általános jellegű és egyes kereskedelmi vagy szolgáltatási területre vonatkozó konkrétabb kérdések is megtalálhatók. A kérdőívben többek között az alábbi témakörökben várja a hatóság a válaszadók véleményét:

-  a magyar termékek aránya a kereskedelemben, illetve a hazai beszállítók védelme,

-   a termékek minősége Magyarországon és külföldön,

-  a termékbemutatókkal egybekötött kirándulásokkal összefüggő szabályozás irányai,

-   az ellenőrző hatóság vizsgálatai, az ellenőrzések szigorúsága és a számon kért szabályok mennyisége,

-   a vállalkozások pozitív megkülönböztetésének szükségessége,

-   szavatosság, jótállás,

-  a szolgáltatások igénybevételével összefüggő esetleges szabályozási hiányosságok.

A kérdéseket és a lehetséges válaszokat is igyekezett a hatóság közérthetően megfogalmazni, az egyes területekkel kapcsolatban ugyanakkor részletes háttér-információk is rendelkezésre állnak majd.

A kitöltés lehetőségei az interneten:

-         az NFH honlapjáról (www.nfh.hu) pdf és word formátumban is letölthető, majd a kitöltött kérdőív postai úton és e-mail-ben is visszaküldhető lesz (postai úton: 1088 Budapest, József krt. 6. Stratégiai Kabinet címére, e-mail cím: hirlevel@nfh.hu );

-         az NFH új fórumoldalán (www.nfhforum.hu) letöltés nélkül, online is kitölthető(MI AZT JAVASOLJUK, hogy NE ONLINE formában küldjék be, hanem WORD dokumentumba beírva a válaszait, amik ELTÉRHETNEK a beskálázott válaszoktól, s azt emailen vagy postán jutassák el! A SZÖVET véleményét alól csatolva mellékeljük!)

-         lehetőség lesz arra, hogy a kérdőív felkerüljön a Megyei (Fővárosi) Kormányhivatalok honlapjára, ahonnan szintén letölthetővé tehető a kérdőív;

- a jelentkező fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek is lehetőséget kapna arra, hogy honlapjukon letölthetővé tegyék a kérdőívet.

A kitöltés lehetséges helyszínei papír alapon:

- a kérdőív elvihető az NFH székházának recepciójáról, és személyesen vagy postai úton is visszajuttatható lesz;

-  a kérdőív valamennyi Megyei (Fővárosi) Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének Hatósági Tanácsadó Irodájában is hozzáférhető lesz, szintén lehetőséget biztosítva a személyes vagy a postai úton való visszaküldésre;

-    a kitöltésre lehetőség lesz valamennyi olyan rendezvényen, ahol az NFH vagy a felügyelőségek saját standdal lesznek jelen (pl. Budapesten a Sziget Fesztiválon).

  • A kérdőív kitöltésének időtartama 

A hatóság a válaszokat 2011. július 18-tól szeptember 30-ig várja, az eredményeket folyamatosan dolgozza fel, az eredményekről pedig tájékoztatja a közvéleményt.

Forrás: http://www.nfh.hu/informaciok/hirek/hirek_110714_3.html

 

Kapcsolódó állományok

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás