Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

Piac engedélyeztetés

2011. május 02.

A következő nagy szakmai és civil összefogás, a termelői piacok, vásárok engedélyeztetésének és működtetésének megkönnyítése lesz, ehhez a Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményező partner, de a jelenlegi szabályozás a NGM és NEFM hatáskorébe tartozik. Itt egy megyei jogú város hamvába halt kísérlete:

KÉRELEM

Megyei Jogú Város Polgármestere és Önkormányzata részére
Tárgy: belvárosi piac létrehozása

Belvárosban szombat délelőtti órákban őstermelői piac létrehozását kezdeményeztük.
Szeretnénk lehetőséget nyújtani a város vonzáskörzetében élő őstermelők gazdálkodók, feldolgozók, kézművesek részére, akik magyar alapanyagot felhasználva készítik termékeiket, hogy termékeiket megismertethessék, értékesíthessék,  a „belső” gazdaságot erősítve.

Szeretnénk megjeleníteni:

- pékárut, sütőipari termékeket
- tejtermékeket
- tőkehúsokat
- szárazárukat
- zöldség- gyümölcsöket
- méz, mézkülönlegességeket
- szeszes italokat, borokat és pálinkákat
- halat
- palántákat
- szörpöket, lekvárokat, gyümölcsleveket
   stb.

Természetesen előzetes megbeszélés és elbírálás alapján leegyeztetve kérnénk a jóváhagyásukat, a résztvevőkre és termékeire.
Igen nagy érdeklődéssel fogadták kezdeményezésünket, mind a termelők, mind az érdeklődök.
Szeretnénk, ha a résztvevő termelők, gazdálkodók kedvezményes kitelepülésben részesülhetnének, és egységes formában jelenhetnének meg ezen a rendezvényen.
Szeretnénk ezzel is felpezsdíteni a belváros életét, akár turisztikailag is.
Ehhez kérnénk a hozzájárulásukat és segítségüket.
---------------------------------------------------------------

VÁLASZ az akkori MgSzH-tól (2009. május, csak erős idegzetűeknek! A zárójeles, dőlt megjegyzés nem a válasz része, hanem saját hozzászólás.):

Tisztelt Piacvezető Úr!

Hivatkozással levelére, melyben hatóságunk álláspontját kérte a piaci árusítás városi főtéren való megvalósítás ügyében, a következőkről tájékoztatom:
A zöldség gyümölcs árusítás feltételeit olyan módon kell megteremteni, hogy az élelmiszert az időjárás káros hatásaitól folyamatosan védeni kell (tűző nap, fagy, eső sár, por, stb.). Az árusítást végzők részére kizárólagos használatú, megfelelően felszerelt (előtér, hideg-meleg vizes kézmosó) illemhelyet kell biztosítani. Erre nem felel meg az alkalmi árusításhoz esetenként biztosított háttér (Toy-toy), mivel az élelmiszerbiztonsági kockázat a folyamatos árusításnak (a szombatonként de. az folyamatos???) köszönhetően fokozottabb. Kiméréshez, daraboláshoz az asztali jellegű árusítási forma nem megfelelő, az ehhez szükséges feltételek az üzleti forgalmazási körülmények során állnak rendelkezésre (eszközök tisztítása, fertőtlenítése, kézmosási lehetőség, stb.).
Pékáru, tej és tejtermék, húskészítmény, tojás, forgalmazása során, mindezeken felül a termékféleségtől függően különböző feltételeknek kell megfelelni a tárolás-előkészítés, darabolás, csomagolás-jelölés, szállítás során, mindezekhez meg kell teremteni a hátteret és felszereltséget (hűtőtárolás-hűtési lánc folyamatos biztosítása, takarítás-fertőtlenítés, ezzel kapcsolatos vegyszer és eszköztárolás, csomagoló anyag tárolás-előkészítés, védőruha-kezelés, tároló és forgalmazó eszközök tárolása-tisztítása-fertőtlenítése (TV-ben TV-ben Tv....), munkapult, tisztítható-fertőtleníthető, sima felületű, résmentes, korróziónak és mechanikai behatásoknak ellenálló burkolatok, hieg-melegvizes kézmosási lehetőség, a teljesség igénye nélkül). Az áruszállítás engedélyezett szállítójárművel (mi a manó?? -írhattam volna csúnyát is...), a hűtőlánc megszakítása nélkül történhet. Mindezek szintén az előírásoknak megfelelő élelmiszer üzletek keretein belül oldhatók meg maradéktalanul.
A szennyvízkezelésről, a hulladékok ártalmatlanításáról gondoskodni kell. Különbséget kell tenni a különböző kategóriájú hulladékok között, amelyek tárolása-kezelése-ártalmatlanítása is különbözik. Az árusítás végeztével a terület takarítását-fertőtlenítését (hipózni a macskakövet?) meg kell oldani.
Mindezek figyelembe vételével megállapítható, hogy jelenleg a fennti feltételek a város főterén nem állnak rendelkezésre, és helyi körülmények és lehetőségek ismeretében hatóságunk nem lát reális lehetőséget mindezek megteremtésére az élelmiszer-biztonság megsértése nélkül.

Ezért is gyűjtöttünk a Facebookon, más országokból Termelői piacokról fotók itt.
Egy-egy képre rákattintva alatta olvashatja hol készült, s néha leírjuk, mi az ami ott nincs, s ezért virágzik a termelői vásár szektor

 

Kapcsolódó állományok

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás